Nu trebuie să cheltui o groază de bani ca să înveți să comunici mai bine. Poți face gratuit activitățile recomandate în fotografii și articolul de mai jos, iar beneficiile sunt și imediate, și pe termen lung. Îți pot transforma viața în bine, atât acasă, cât și la birou sau la școală.
De exemplu, sport poți face și gratuit. Sunt atâtea parcuri în care poți să alergi, iar pe net sunt o groază de tutoriale care îți arată ce trebuie să faci corect. De exemplu, Florin Dragomir, wellness coach, are foarte mult conținut valoros și gratuit pe conturile sale în care te învață cum să faci sport ușor și cum să mănânci pe săturate fără să te îngrași.
Nici învățarea continuă nu trebuie să te coste bani. Dacă vrei să citești și să-ți dezvolți creierul găsești pe net o groază de articole de specialitate și cărți gratuite despre orice domeniu te pasionează.
De exemplu, dacă vrei să înveți gratis despre cum funcționează creierul și cum te poți ajuta de corp ca să-ți influențezi mintea și starea de bine (deci să înveți să trăiești mai bine cu resurse proprii), îl poți urmări gratuit pe neurobiologul de la Stanford University, Andrew Huberman. Îl găsești pe orice canal de social media îți place ție mai mult.
Și ca să înțelegi mai bine legătura dintre neuroplasticitate, adică acea capacitate a creierului de a se schimba și adapta la orice situație, și felul în care comunicăm, îți las mai jos câteva date științifice.
În ultimii ani, neuroștiința a dovedit că, antrenat, creierul poate crea chiar noi neuroni. Până în ultimii ani, cercetătorii credeau că neurogeneza (capacitatea creierului de a forma noi neuroni) se oprește la scurt timp după naștere. Ca fapt divers, creierul uman este construit din aproximativ 100 de miliarde de neuroni.
Azi știm sigur că creierul are capacitatea remarcabilă de a-și schimba modul în care sunt „cablate” rețelele sale, de a crea noi conexiuni și, în unele cazuri, de a crea noi neuroni (așa-numita neuroplasticitate).
Cum te ajută neuroplasticitatea să trăiești și să comunici mai bine?
- ajută memoria, concentrarea și adaptarea la stres, deci poți învăța mai repede și mai profund lucruri noi, poți avea idei mai bune și lua decizii mai potrivite, te comporți mai bine;
- te recuperezi mult mai ușor după un accident vascular cerebral sau alte boli și leziuni neurologice;
- întârzie sau chiar previne boli precum Alzheimer sau Parkinson;
- poți depăși mai ușor traume din trecut;
- ajută în lupta cu anxietatea și depresia.
Cu alte cuvinte, când ai creierul antrenat, automat starea de spirit este mai bună, iar capacitatea de memorare, concentrare și răspuns la stresul și presiunea de zi cu zi e mai bună. Implicit, și felul în care comunici se îmbunătățește.
Pentru că:
- ești mai inspirat (ai idei mai bune, ești mai creativ);
- îți crește viteza de reacție;
- ești mai productiv (termini treaba mai repede);
- iei decizii și dai răspunsuri mai bune;
- te comporți mai bine pentru că ai mai multă răbdare și disponibilitate de a înțelege cât mai corect situațiile prin care treci acasă, la birou, la școală.
Neuroplasticitatea este ca fitness-ul. Cu cât te antrenezi mai mult și mai des, cu atât devii mai puternic.
Mai poți adăuga la exercițiile pe care le poți face ca să-ți crești numărul de neuroni, să ai un creier brici și să comunici mai bine:
- călătoriile și explorarea de lucuri noi;
- poți învăța să cânți la un instrument, să pictezi sau să vorbești o limbă străină;
- yoga;
- meditează;
- fă exerciții de respirație.
Investițiile gratuite în plasticitatea creierului îți lărgesc orizonturile, îți îmbunătățesc vocabularul, cultura generală, poți înțelege mult mai bine ce se întâmplă în lume și în jurul tău, te ajută să te comporți mai bine și automat DEVII UN COMUNICATOR MULT MAI BUN acasă, la birou, la școlă.
Fără neuroplasticitate nu putem crește, nu putem învăța, nu ne putem adapta la mediul în care trăim.
Dacă ți se par utile informațiile, distribuie articolul ca să ajungă la cât mai mulți oameni. Lasă-mi în comentarii părerea, întrebările sau sugestiile tale.
Mulțumesc! Succes!