Când ți se oferă șansa să apari la televizor și să vorbești despre afacerea ta, valorile, cunoștințele tale sau despre un subiect la care te pricepi, NU refuza.
Nu lăsa emoțiile sau gândurile negative să te copleșească. Nu mai supraanaliza totul. Consumă timpul ca să te pregătești cât mai bine pentru interviu.
Oricine poate da un interviu la televizor atât timp cât are ceva relevant de spus. Poți să fii antreprenor, team leader într-o multinațională, medic, profesor, student, trainer, sportiv, vlogger, expert în resurse umane, etc.
Iată 10 idei de bază de care trebuie să ții cont înainte să dai un interviu la televizor, pentru o știre.
1. Totul începe cu întrebarea „De ce vorbesc?”. Vorbești ca să inspiri, să educi, să informezi sau să distrezi publicul? Află răspunsul la această întrebare și treci la pasul următor.
2. Când îți este clar de ce vrei să dai interviul, pune-ți ideile în ordine. Fă-ți notițe cu principalele lucruri pe care vrei să le spui. Nu îți face mai mult de 3-4 idei. Nu vei avea timp să le spui.
3. Keep it short. Selectează doar ideile esențiale și nu te lungi cu explicațiile. Într-un interviu TV nu trebuie să spui tot ce știi. Jurnalistul îți va adresa doar câteva întrebări scurte/esențiale la care așteaptă răspunsuri clare și concise. Un interviu pentru o știre de televiziune nu durează mai mult de 5-10 minute. Dacă ești invitat la o emisiune de o oră, atunci, evident, ai mai mult spațiu să te desfășori.
4. Stabilește-ți 2-3 propoziții scurte care surprind esența mesajului tău și spune-le dintr-o suflare. Trebuie să comprimi aceste idei în 15, maxim 20 de secunde. Cel mai probabil, acela va fi mesajul pe care jurnalistul îl va extrage pentru știre din toată conversația cu tine. Da, ai citit bine. La televizor nu va apărea tot interviul de 5-10 minute, ci doar o bucată scurtă, de 15 secunde.
5. Keep it simple. Nu îți complica discursul cu propoziții interminabile, multe acolade și cuvinte pompoase. Secretul comunicării eficiente este să vorbești simplu, ca acasă, cu cuvintele pe care le folosești în viața de zi cu zi. Dacă trebuie să spui un termen tehnic, explică-l, nu te aștepta ca oamenii să știe despre ce este vorba.
6. Scrie-ți de mână ideile pe un carnețel și apoi repetă-le cu voce tare. Conexiunile neuronale create de cele două activități îți vor ajuta creierul să rețină mai ușor informațiile.
7. Găsește-ți hainele potrivite pentru interviu. Dacă ești doctor, ar fi bine să dai interviul în halat. Dacă ești avocat, ai putea purta roba. Dacă ești CEO, costumul te avantajază cel mai bine. Dacă faci prăjituri, șorțul și boneta de cofetar sunt relevante. În schimb, dacă vorbești despre noul parc de distracții sau de sporturi extreme pe care l-ai deschis, poți să porți un hanorac.
8. Dacă ai ce arăta în timpul interviului, nu te gândi de două ori. Fă-o! Recuzita îți poate face mesajul memorabil. Jurnaliștii caută întotdeauna imagini vii, cu ambianțe, în detrimentul cadrelor statice, de prim-plan. În plus, când arăți despre ce vorbești, îți crești șansele să apari mai multe secunde în știrea respectivă (în plus față de ce 15 secunde despre care am scris mai sus).
9. Dacă după ce ți-ai repetat ideile tot ai emoții, fă un exercițiu de respirație ca să-ți reglezi pulsul. De exemplu, inspiră 5 secunde și expiră 15 secunde. Magia se produce în timp ce dai aerul afară din piept. Deci trebuie să expiri mult mai lung decât inspiri. În timpul expirării, creierul transmite inimii mesajul că trebuie să oprească galopul și să bată mai încet.
10. Antrenează-ți zâmbetul. O față zâmbitoare trece sticla mai bine decât una încruntată sau prea serioasă. Dacă nu povestești despre o boală fatală sau altă tragedie, nu ai nici un motiv să nu zâmbești. Repetă 2-3 minute înainte de interviu un exercițiu de carismă. De exemplu, rostește cu colțurile gurii cât mai deschise, trase cât mai mult spre urechi (deci un zâmbet exagerat), Vocalele Zâmbetului: E, I, Ă, Î.
Pașii de mai sus te vor ajuta să îți fie ușor să vorbești despre ideile tale în fața camerei de filmat. În plus, jurnalistul te va invita și altă dată să dai interviu pentru că va ști că are în tine un interlocutor plăcut, pregătit și adaptat situației.
Dacă ai nevoie de ajutor ca să-ți pregătești următorul interviu TV, trimite-mi mesaj. Putem face împreună un Media Training dacă vrei să te antrenezi să ieși pe sticlă. Găsești aici detalii despre curs:
Succes!