Nu mai scrie cu majuscule tot textul și nu mai folosi în exces semnele de punctuație !!!!!, ????, … .
Îți spun direct: nu mai folosi în fiecare frază !!!!!!, ???????, puncte-puncte și nu mai scrie mesajele cu litere mari. Este greșit. În plus, tonul devine agresiv și agasant. Cititorii au impresia că țipi la ei, că-i cerți. Nu mai urla la noi!
Nu devii un comunicator mai bun când pui în toate textele aceste semne, iar cititorii nu vor pricepe mai repede ce vrei să spui și nici nu te vor aprecia în plus.
Sunt o grămadă de oameni care fac abuz de semne de punctuație. Văd des astfel de mesaje în corporate și la oameni de comunicare când trimit e-mail-uri și comunicate de presă, la antreprenori, copywriteri care fac reclame, companii care-și anunță produsele, politicieni, chiar și la oameni simpli care postează o fotografie în care râd la un cățel. Chiar nu știu de ce consideră că dacă prăvălesc o avalanșă de semne de punctuație în text sunt mai interesanți, atrag mai mulți votanți sau vând mai mult.
1. Este greșit să folosești în exces semnul exclamării !!!!!!!, semnul întrebării ???????? și punctele de suspensie …………. .
Te rog, nu mai folosi în exces semnele de punctuație. Înțeleg ce vrei să spui și dacă nu pui niciunul sau doar unul, atunci când chiar e nevoie. Textele cu multe !!!!!!!, ?????, …….. sunt neprofesioniste. Înțeleg că reduci prețul, dar nu îmi scoate ochii cu asta. Și dacă vrei să spui ceva, scrie până la capăt. Nu-mi lăsa puncte de suspensie ca să completez eu ce gândești tu. Este ca și cum te-ai apuca să-ți faci de mâncare și m-ai pune pe mine să termin de gătit.
Când folosim semnul exclamării (!):
„!” marchează grafic intonația frazelor și a propozițiilor exclamative sau imperative. Se pune, de asemenea, după interjecții și substantive în cazul vocativ care exprimă stări sufletești. ! se folosește:
* la finalul unei propoziții imperative independente: „Nu!”;
* la finalul unei propoziții exclamative independente: „Asa!”;
* la finalul unei propoziții imperative: „Stai cuminte!”;
* la finalul unei propoziții exclamative: „Ce flori frumoase aveti!”;
* după unele cuvinte/expresii în vocativ: „Dragul meu copil! Răspunse mama cu caldură.”;
* după interjecții: „Aaa!”, „Marș!”, „Zât!”;
* după cuvinte/propoziții sau fraze incidente (atunci când construcția precedentă are valoare imperativă/exclamativă): „Tu ai dreptate, zise impăratul, nu e om cinstit!”;
* în locul replicilor redate prin mimică și gesturi:
– „Bate cineva la ușă.
– (!)”
Exemple des întâlnite: „Salut!”, „Bună ziua!”, „La revedere!”, „La mulți ani!’, „Te rog!”, „Mulțumesc!”, „Cu plăcere!”, „România, te iubesc!”, „Deșteaptă-te, române!”, „Noroc!”, „Să fii sănătos!”, „Sănătate!”, „Iartă-mă”, „Te iubesc!”;
Când un enunț are atât sens interogativ, cât si exclamativ, semnul exclamării vine însoțit de semmul intrebării: ?!
Semnul exclamării se pune între paranteze atunci când exprimă ironia sau îndoiala (!): „După trei luni de absență, Maria ne-a spus că a fost închisă în casă (!) în tot acst timp.”
Când folosim semnul întrebării (?):
? se pune după cuvinte, grupuri de cuvinte, propoziții sau fraze cu caracter interogativ; într-o conversație, când unul dintre interlocutori răspunde prin mimică și gesturi:
* la finalul unei propoziții interogative: „Când mergem la cinema?:, „Vii sau pleci?”;
* la finalul unei propoziții interogative independente: „Da?”;
* în locul replicilor redate prin mimică și gesturi:
– Aș merge la petrecere.
– [???] Unde vrei sã mergi?;
* după un pasaj interogativ în care se redau spusele cuiva în vorbire indirectă: „Sărmana fată… Ce are să facă? Să plece la drum? Să rămână singură?”;
* după propozițiile interogativ-exclamative (uneori se pune și semnul exclamării): Nu cred! Chiar ai scris așa ceva?!;
De exemplu, în momentul în care lansezi o fertă în social media, poți folosi semnul exclamării în situații de genul: „Grăbește-te, oferta expiră în două ore!”. Efectul psihologic creat de semnul exclamării poate fi de FOMO (fear of missing out). Acest sentiment de frică te face să gândești că dacă nu cumperi și tu acel produs, dacă nu te duci și tu la acel concert sau la acel curs vei avea de pierdut, vei rămâne pe dinafară. Propoziția scrisă imperativ te poate ajuta să vinzi mai mult, să atragi mai mulți clienți. Dacă vei abuza, însă, de !!!!!! (sau de majuscule) mesajul tău va rezona doar pentru un anume tip de public. Cu alte cuvinte, trebuie să știi cine sunt clienții tăi, cine este așa-numitul user persona sau avatarul de client care cumpără de la tine. Ce studii are, ce fel de om e, etc. Îți spun sigur că un public smart nu va aprecia inflația de semne de punctuație și majuscule.
Când nu se pune semnul întrebării (?):
* după propozițiile interogative retorice: „Mă întrebam și eu ce voi face cu viața mea.”, „Se miră cum de firele sunt rupte.”
* după propozitii interogative indirecte: „Ne intrebăm de ce acesta este răspunsul corect.”
* în titluri, când sunt considerate propoziții interogative indirecte, depinzând de o regentă neexprimată (formule foarte des întâlnite în social media – articole, tutoriale Youtube, postări Instagram sau Linkedin în care oamenii sunt învățați ceva (în special pe cover-uri)): „Cum să folosești corect semnul întrebării”, „Cine a inventat gramatica”.
Când se folosesc semnul exclamării și semnul întrebării împreună (!?):
* când comunicarea este interogativă și exclamativă în același timp:
– „Tu ești, măi, deșteptule ?!”
– „Doamne, ce-i în capul tău ?!”
– „Ce, ești copil ?!”
– „Chiar este o situație serioasă?!”
Când se folosesc punctele de suspensie (…):
* când indică diverse stări afective și o pauză mai mare la sfârșitul propoziției: „M-ai distrus! Chiar nu știu ce să mai zic ….”
2. Este greșit să scrii tot textul cu MAJUSCULE.
Nu mai scrie textele cu litere mari. Este ca și cum urli la cititori. Îți taie din credibilitate. Nici pe whatsapp nu scrie așa. Anunță-ți următoarea realizare cu litere mici. Va fi văzută la fel de importantă. Folosește majusculele doar când chiar ai nevoie să evidențiezi ceva. Dar scrie cu majuscule DOAR cuvintele-cheie, așa cum am subliniat eu în această propoziție cel mai important cuvânt.
Nici măcar pe whatsapp, cu prieteni sau familia, nu este ok să scrii așa. Nu mai zic cât de enervant este când primești mail-uri sub forma asta, mai ales de la șefi.
Semnele de punctuație pot produce schimbări fiziologice și de stare. De exemplu, când primești un mail în care șeful îți lansează o artilerie de semne de întrebare în privința unui proiect, poți să ai brusc un gol în stomac sau să-ți crească pulsul. Automat, devii nervos sau panicat.
Când se folosesc majuscule:
* după punct;
* după semnul întrebării;
* după semnul exclamării;
* după două puncte;
* când începe vorbirea directă.
Se mai scriu cu majuscule:
* primul cuvânt din citate, cu condiția ca materialul citat să fie o propoziție completă: „Aristotel a spus: „Ceea ce stă în puterea noastră să facem , stă în puterea noastră să nu facem!”;
* substantivele proprii: Podul Constanța;
* primul cuvânt și al doilea cuvânt al formulelor de politețe: Domnia Sa, Excelența Voastră, Măria Ta, Sfințenia Sa;
* în denumirile oficiale ale statelor și se scriu cu inițială mare sau majusculă la fiecare cuvânt (cu excepția celor ajutătoare): Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană, Statele Unite ale Americii;
* denumirile sărbătorilor: Anul Nou, Ziua Victoriei, Ziua Internațională a Femeii, 1 Mai;
* denumirile oficiale ale instituțiilor de stat și politice, naționale și internaționale, ale întreprinderilor: Guvernul României, Parlamentul României, Marele Hural Popular, Adunarea Națională Franceză, Camera Lorzilor, Camera Comunelor, Facultatea de Limba și Literatura Română, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Muzeul Literaturii Române;
* numele de persoane, pseudonimele și poreclele;
* numele religioase: Alah, Atotputernicul, Buda, Isus, Hristos, Iehova, Venera, Zeus, Dumnezeu, Sfânta Maria;
* numele personajelor de basm: Făt-Frumos, Sfarmă-Piatră, Don Juan;
* numele proprii date animalelor: Grivei, Azor;
* numele aștrilor și punctele cardiane: Jupiter, Venus, Marte, Occident, Sud, Vest, Luna, Pământ;
Dar NU vom scrie cu majuscule în propozițiile: „Am dat cu el de pământ”, „Apune soarele”. Scriem Soare și Pământ atunci când vorbim în termeni de astronomie, când ne referim la planete și sateliți. În restul situațiilor, scriem cu literă mică.
* mari epoci istorice sau evenimente istorice majore: Antichitatea, Renaşterea, Unirea Principatelor, al Doilea Război Mondial, Războiul de 100 de Ani;
* abrevierile: se scriu integral cu majusculă când sunt alcătuite din iniţialele cuvintelor componente sau ale numelor proprii compuse scrise cu literă mare la iniţială: MS = Majestatea Sa, O.U. G = Ordonanță de urgenţă, S.N.C.F.R/SNCFR = Socitatea Naţională a Căilor Ferate Române, N.B. = nota bene, P.S. = post scriptum, N = nord, E = est;
* pentru a sugera anumite atitudini, sentimente, concepte, a marca valoarea specială a unui cuvânt, a-l scoate în evidenţă și în corespondență oficială: Domnule Director, Dumneavoastră, Soldatul Necunoscut, Binele, Eul, Om, Patrie;
* pe etichete, plăcuţe indicatoare, în adrese, în titlurile coloanelor din tabele;
* numele geografice și teritorial-administrative: Delta Dunării, Marea Egee, Marea Neagră, Munții Pădurea Neagră, Țara Oașului;
* putem folosi majuscule în social media când facem coperți sau afișe astfel încât titlurile sau cuvintele-cheie să fie mai lizibile. Poți vedea, de exemplu, cum am scris textele în caruselul pe care l-am folosit pentru a posta despre acest subiect pe Instagram. Găsești postarea aici.
La nivelul Comisiei Europene există chiar și un ghid de redactare instituțional în care este precizat modul în care trebuie folosite majusculele pentru comunicările oficiale. Îl găsești pe site-ul oficial.
Acum că ai văzut articolul, știi că nu e ok să folosești în exces semnele de punctuație și majusculele. Afluxul decredibilizează. Chiar nu poate fi totul atât de grav încât să le justifice la fiecare postare. Așa că, data viitoare dă-le ignore. Nu te ajută la reach sau share și chiar te încurcă rău la credibilitate, mai ales dacă targhetezi un public mai smart.
Cu plăcere!
Dacă ți se pare utilă postarea salveaz-o ca s-o ai la îndemână când îți trebuie și distribui-o și altora ca să ajutăm cât mai multă lume să nu mai abuzeze de !!!, ???, … și majuscule.
Îți mulțumesc! Succes!