Știi cu siguranță momentele alea când:
* primești un mail cu vești nu tocmai bune;
* ai o ședință la care știi că lucrurile nu vor fi simple deloc;
* ai acel examen pe care dacă nu-l iei se duce totul de râpă;
* vine negocierea aia la care dacă nu ești convingător poți pierde un client important.
Poți adăuga la această listă orice alt moment al zilei care te neliniștește și-ți creează un gol în stomac sau îți taie respirația. Nu trebuie să fii neapărat la serviciu ca să ai aceste stări. Și acasă sunt destul de multe situații stresante. Faptul că ai rămas fără bani și nu-ți poți achita chiria luna asta poate fi un factor declanșator pentru anxietate. Mai ales dacă ai copii.
Există soluții simple ca să-ți potolești respirația galopantă și să-ți îmbunătățești starea de spirit. Să-ți dai voie să gândești limpede, nu sub imboldul deranjului chimic. Pentru că asta se întâmplă, de fapt, în corpul tău când se declanșează anxietatea. Creierul eliberează atât de mult cortizol și adrenalină încât îți dă peste cap felul în care te simți și gândești.
O regiune minusculă a creierului, numită hipotalamus, declanșează un sistem de alarmă în corpul tău atunci când te simți stresat. Iar din cauza unei combinații de semnale nervoase și hormonale, glandele suprarenale eliberează un val de hormoni, inclusiv adrenalină și cortizol (principalul hormon de stres).
Îți las mai jos două exerciții de respirație simple, dar puternice, dovedite științific că funcționează aproape instant și schimbă starea fizică și psihică din viața de zi cu zi.
Tehnicile de respirație vin de la doi cercetători de renume mondial din domeniul neuroștiinței.
WENDY SUZUKI îți propune acest protocol:
1. Inspiră adânc timp de 4 secunde.
2. Ține-ți respirația 4 secunde.
3. Expiră lung timp de 4 secunde.
4. Ține-ți respirația 4 secunde.
5. Repetă de 10 ori.

Wendy Suzuki este profesor de neuroștiință și psihologie la Centrul pentru Științe Neurale al Universității din New York. Autoarea cărților Healthy Brain, Happy Life: A Personal Program to Activate Your Brain and Do Everything Better și Good Anxiety.
ANDREW HUBERMAN îți propune acest protocol:
1. Trage o gură mare de aer în piept.
2. Cu puterea pe care o mai ai (fără să dai afară aerul inspirat la prima inhalare), mai trage încă o gură de aer (vei vedea că e destul de greu).
3. Expiră cât mai lung cu putință până nu mai rămâne nici un strop de aer în plămâni.
4. Ține-ți respirația 3-4 secunde.
5. Repetă de 10 ori.

Andrew D. Huberman este neurolog și profesor în Departamentul de Neurobiologie și Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Școala de Medicină a Universității Stanford, cu contribuții majore în domeniile dezvoltării creierului, plasticității creierului și regenerarii și reparației neuronale.
Poți să faci exercițiile astea în aproape orice situație care-ți pune dificultăți. Nu îți vor rezolva problemele, dar te vor ajuta să gândești mai limpede, să găsești soluții mai bune pentru tine, să te comporți și să comunici mai bine.
E ca atunci când țipă radioul și dai volumul mai încet ca să te înțelegi cu cei din jur. Și tu poți să dai anxietatea mai încet.
Bineînțeles, exercițiile de respirație funcționează la fel de bine și atunci când ai emoții. Le poți testa înainte să vorbești în public, să susții o prezentare în fața boardului sau să dai un interviu la televizor.
Dacă ți se par utile informațiile, distribuie articolul ca să ajungă la cât mai multă lume. Spune-mi în comentarii cum ți se par cele două exerciții de respirație sau dacă tu știi altele mai eficiente.
Mulțumesc! Succes!