Ai nevoie de un telefon și ChatGPT
Cea mai bună tehnică de a scăpa de panica vorbitului în public este să te înregistrezi audio-video. Dă REC și filmează-te cu camera din spate a telefonului. De ce nu cu camera din față? Ca să nu te vezi în timp ce vorbești. Îți poate distrage atenția. Dacă nu-ți place ceva la tine, poți fi chiar tentat să renunți la exercițiu.
Iată pașii simpli pe care trebuie să-i urmezi:
SPONTAN – Cere ChatGPT să îți dea o întrebare aleatorie despre tema aleasă de tine. Spune-i că exersezi vorbitul în public.
IDEEA – Poți să alegi ce temă vrei. Poate fi despre viața de zi cu zi, job, pasiunea ta sau subiectul pe care-l ai de pregătit.
DĂ REC – După ce primești întrebarea, spune ce știi despre subiect în fața camerei. Vorbește spontan. Nu recita. Pur și simplu povestește așa cum faci cu familia acasă, în bucătărie, la masă.
60 – 120 DE SECUNDE
Răspunde timp de aproape două minute întrebării pe care o primești de la ChatGPT.
SIMPLU – Nu complica propozițiile. Nu folosi cuvinte pompoase. Vorbește simplu, ca acasă. Atenție! Simplu, nu simplist.
CUM ȘTII? – Dacă un copil de clasa a patra nu înțelege ce spui, nu ești un bun vorbitor în public, spun experții în comunicare.
STOP REC – Oprește înregistrarea și începe analiza. Ia un pix și o foaie de hârtie și notează ce-ți place, ce nu-ți place. Nu te focusa DOAR pe greșeli.
DĂ PLAY. Evaluează înregistrarea în trei pași.
1. IMAGINEA
Uită-te la video fără sunet. Analizează ce spune limbajul corpului despre tine. Pari stresat, grăbit, inconfortabil? Îți place ce vezi? Ce faci cu mâinile? Unde te uiți când vorbești? Stai drept sau cocoșat? Hainele
îți vin bine sau atârnă pe tine? Părul e ok?
TIPS:
Limbajul corpului îți face uneori mai bine de jumătate din treabă. Imaginea contează în proporție de 55% într-un discurs. Asta înseamnă că trebuie să ai grijă cum apari pe scenă, în sala de ședințe, la interviu.
– trebuie să știi să porți hainele cu care te îmbraci și să fie măsura ta;
– părul trebuie aranjat în așa fel încât să te avantajeze și să respecte conduita evenimentului;
– în cazul fetelor, machiajul trebuie adaptat situației în care vorbesc;
– trebuie să stai drept, cu umerii trași spre spate, nu lăsați să facă cocoașă;
– capul trebuie ținut sus, nu în jos (nu confunda cu aroganța), privirea la nivelul interlocutorilor (uită-te în ochii oamenilor, nu-ți feri privirea);
– ține mâinile pe lângă tine și nu ezita să gesticulezi când îți vine. Este normal să dai din mâini când vorbești pentru că asta facem și când vorbim acasă, cu familia și prietenii. Dar condiția este să nu exagerezi și să lași mâinile să se miște firesc. Gestul precede cuvântul. Adică, din reflex, mai întâi facem gestul, apoi rostim cuvântul. Dacă este invers, este teatral, neconvingător, fals;
– relaxează-ți mușchii faciali ca să nu pari crispat. Dacă nu-ți antrenezi mușchii feței, poți să ai grimase pe care nu le poți controla. Fă câteva exerciții de încălzire și de dicție înainte să vorbești. Prefă-te că mesteci o gumă. Mestecă în gol 30 de secunde. Apoi mai adaugă încă o gumă imaginară. Mestecă încă 30 de secunde. Mai pune o gumă. Mestecă cele trei gume imaginare pentru încă 30 de secunde. Acum mai bagă încă două gume. Mestecă cele cinci gume cât mai apăsat, cu gura cât mai larg deschisă timp de un minut. La final combină două exerciții ușoare de dicție. Rostește exagerat X-O și Vocalele Zâmbetului: E, I, Ă, Î.
– ca să-și relaxeze corpul și să nu fie rigizi pe scenă, actorii fac un exercițiu care se numește Mişcarea Browniană. Adică se plimbă aleatoriu prin sală, fără să se atingă și fără să vorbească. Dacă nu ai cu cine să faci exercițiul, te poți plimba singur prin încăpere sau poți dansa câteva minute înainte să vorbești în public. Lasă-ți corpul lejer în timpul exercițiului și te va ajuta să-ți dezmorțești mâinile, picioarele, umerii și să elimini o parte din tensiune și stres.
2. SUNETUL
Acum dă play și cu sunet. Cum îți sună vocea? Este pițigăiată sau joasă? Vorbești repede sau rar? Mănânci litere? Vorbești tare sau încet? Câte „ăăăăă” ai? Faci pauze? Tonul e plat?
Cei mai buni vorbitori în public au vocea joasă, nu stridentă (înaltă). Oamenii care vorbesc din diafragmă, pe un ton grav, transmit calmitate, autoritate, credibilitate. Chiar dacă te naști cu un timbru ascuțit, te poți antrena să îl schimbi. Sunt exerciții care te pot ajuta să îți modifici vocea în funcție de situația în care te afli. Acasă poți vorbi în continuare cu glasul de la Mama Natură, iar în public îți poți activa vocea convingătoare, care vinde. Da. Vocea te ajută să vinzi.
TIPS:
Într-un discurs, 38% contează vocea.
– ca să fii un bun comunicator în public, nu vorbi repede;
– fă și pauze. Taci un pic după unele propoziții. Dă timp publicului să asimileze ce spui. Creează așteptare pentru ce urmează să împărtășești. Suspansul dintre propoziții ține publicul în priză;
– nu mânca litere și pronunță cuvintele până la capăt. Să se audă T-ul, L-ul, R-ul, N-ul de la finalul cuvintelor. Ca să îți antrenezi rostirea corectă a cuvintelor, citește orice text pe SI-LA-BE. Dar nu te grăbi și acordă o importanță maximă con-soa-ne-lor și vo-ca-le-lor de la finalul cuvintelor;
– volumul vocii trebuie să fie adaptat sălii în care te afli. Dacă ai o încăpere mare și nu ai microfon, trebuie să vorbești mai tare. Dar nu să țipi. Vocea capătă volum și greutate din diafragmă. Învață să respiri corect, din diafragmă, ca să-ți antrenezi glasul credibil și puternic. Dacă vorbești prea încet, lumea nu te va auzi, iar apoi va crede că te ascunzi în spatele cuvintelor, că îți e rușine de ce spui, că nu ești sigur pe informații. Ca să-ți antrenezi vocea gravă, diafragmatică, întinde-te pe spate pe podea, pune o greutate pe abdomen (acolo este amplasată diafragma, principalul mușchi al respirației) și inspiră și expiră controlat timp de 10 minute. Vei simți cum se umflă și desumflă diafragma (burta). În timpul exercițiului, îți pui diafragma să muncească și să-ți livreze cantitatea necesară de aer ca să rostești cuvintele cu putere și greutate. Cuvintele au nevoie de aer ca să se formeze. Când ai aer puțin, cuvintele ies schimonosite;
– ca să scapi de „ăăăăă” trebuie să taci. Când îți vine să spui „ăăăăă” fă o pauză de 2-3 secunde. Dă-ți timp să te gândești ce vrei să spui mai departe. În felul ăsta pornești propoziția „pe curat”, fără ticuri verbale deranjante. Ca să scapi de cuvintele-cârjă, trebuie să repeți mult în fața camerei. La început, cele 2-3 secunde de pauză vor părea mult. Pe măsură ce repeți, însă, timpul se va reduce și vei învăța să te abții când îți vine să-l bagi pe Ă sau Î la înaintare;
– nu vorbi pe același ton tot timpul. Accentuează cuvintele importante. Scoate în evidență sensul propoziției. De obicei, accentuăm adverbele, locul, timpul, numerele, negația.
3. CUVÂNTUL
Reia înregistrarea și observă ce cuvinte ai folosit. Cum structurezi propozițiile? Lungești inutil frazele? Ce spui când nu mai știi ce să spui? Are logică ce spui? Fii sincer cu tine. De ce ar fi cineva interesat să asculte ce spui? Oferi ceva?
Înainte să te apuci să vorbești în public, răspunde la întrebarea: „De ce vorbesc?”. Mesajul pe care-l transmiți trebuie să ofere ceva oamenilor. Poți să spui o poveste care să-i inspire, să-i înveți să facă ceva sau pur și simplu să-i distrezi. Nu uita! Nu e despre tine, ci despre public. Cu ce se alege dacă te ascultă? Fii sincer și recunoaște că și tu gândești la fel. Și tu vrei să obții ceva de la cel pe care-l urmărești. Este firesc. Cu alte cuvinte, trebuie să ai un SCOP clar pentru care vorbești. Până să ajungi, însă, aici e bine să dai drumul la cuvinte. Pune-te în fața telefonului și dă REC cât mai des. E important să deprinzi acest obicei.
TIPS:
Manualele de comunicare ne spun că, într-un discurs, cuvântul contează doar 7%. E mai important CUM spui, decât CE spui. De acord. Într-o situație în care spui, însă, numai tâmpenii, cuvântul va conta 100%.
– când nu mai știi ce să spui, fă pauză. Sau, mai bine, încheie discursul/prezentarea. LESS IS MORE. LESS IS BETTER. Ce se taie, nu se fluieră. Publicul nu are de unde să știe că tu mai aveai încă patru fraze de spus;
– vorbește în propoziții scurte și folosește un vocabular uzual, simplu. Când ai termeni tehnici sau concepte complicate, explică-le;
– nu trebuie să spui tot ce știi. Selectează acele informații care chiar merită date mai departe și care ajută cu ceva publicul;
– când spui povești sau alegi un studiu de caz, trebuie să fie relevante pentru subiect;
– stabilește-ți tema discursului în funcție de publicul pe care-l ai. Înainte să scrii textul, gândește-te cine sunt oamenii care te vor asculta, ce interese și pasiuni au, de unde vin, câți ani au, etc. Este exact ca atunci când îți croiești un costum. Dacă vrei să-ți vină bine, îl faci după dimensiunile tale.
REPETĂ
Nu te descuraja dacă prima încercare este jalnică. Sunt puțini oratori talentați din naștere. Cei mai mulți au luni, chiar ani de antrenament. Repetă exercițiul cât mai des și corectează pe rând ce te nemulțumește. Dacă vrei să scapi de „ăăăă”, axează-te o vreme doar pe eliminarea acestui tic verbal. Cere zilnic aplicației ChatGPT o întrebare, dă REC și peste o lună sigur vei fi mai bun. Nu șterge prima înregistrare ca să îți poți compara traseul. Sigur evoluezi.
Mai multe tehnici concrete, simple și eficiente care te ajută să devii un bun comunicator în fața oricărui public găsești în cartea electronică pe care am scris-o pe baza experienței mele de peste 20 de ani de televiziune și muncă în fața și spatele camerei de filmat. Le găsești aici:
Contactează-mă dacă ai nevoie de ajutor.
Succes!
1 comentariu. Leave new
Super util articolul!