Care este diferența dintre replica fostului premier Călin Popescu Tăriceanu către sinistrații lăsați fără case la inundațiile din 2014 „Ce vreți, doamnă, să vă fac hotel?” și cea a vicepremierului Dan Barna „Și eu am rămas blocat în trenuri când eram student.”, referindu-se la cazul copiiilor lăsați fără apă și mâncare zeci de ore în trenul blocat în câmp?
Care este diferența dintre celebra replică „Altă întrebare!” a lui Florin Iordache către jurnaliștii care-l întrebau dacă Ordonanța 13 îl scapă pe Dragnea de închisoare și cea a actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, „Subiectul e închis!”, când a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor despre aroganța șefului CFR în același caz al trenului blocat?
Care este diferența dintre declarația premierul Florin Cîțu „Românii trăiesc din ce în ce mai bine. Dovadă că peste 1% din români câștigă peste 3.000 de euro pe lună”, și întrebarea lui Victor Ponta către un ministru (în timp ce era cărat de jandarmi cu barca la inundații, deși apa nu depășea nivelul genunchilor) „Hai, fă, Doino, aveai chef de niște inundații”?
Nici una! Arată aceeași decuplare elocventă de realitate a liderilor politici. Și exemplele sunt cu duiumul.
Cei mai severi în alegerea răspunsului ar putea spune, totuși, că politicienii care ne conduc acum au mai multă școală pe bune. Și că PNL și USR+ nu fură ca PSD.
Adevărul este, însă, că nu pare meritul actualei Puteri că nu fură ca PSD. Explicațiile ieșite la iveală după aproape un an de guvernare par să fie două:
- Nu au avut timp, fiind mai preocupați să-și sape groapa unul altuia, ca să acceadă la funcții care le dau acces la bani.
- Încă n-au descoperit șpilul. Plus, ar mai spune încă apărătorii PNL și USR, pesediștii au școala furtului în sânge așa cum băieții de cartier au în vene școala vieții.
Fiecare zi este guvernată de un nou scandal între oamenii Puterii, iar miza este întotdeauna interesul lor personal și de partid, nicidecum legată de problemele oamenilor. Lipsa de empatie și de înțelegere a oamenilor de rând și a nevoilor lor sunt demonstrate zilnic de cei care conduc astăzi Președinția, Guvernul, Parlamentul, cea mai importantă primărie a României și nu numai. Și când spun lipsă de empatie n-am cum să nu mă gândesc la președintele Klaus Iohannis care și-a continuat discursul fără să schițeze absolut nici un gest când lângă el a leșinat un militar, iar oamenii din jur de agitau să-l ajute.
Niciodată România n-a avut o Opoziție mai puternică decât este Puterea anului de grație 2021. Niciodată o Putere nu s-a autosabotat mai abitir ca actuala Coaliție de Guvernare.
Nici chefurile lui Traian Băsescu n-au fost mai pline de informații, dovezi și acuzații ca bețiile lui Cîțu și Orban. Nici râca monumentală dintre Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu nu o întrece pe cea dintre candidații la șefia PNL.
Slabele rezultate ale actualei Puteri din primul an de mandat, dezinteresul față de problemele reale ale țării, aroganța cu care își tratează votanții, rapiditatea cu care s-au lepădat de principiile care i-au adus la Putere, lăsarea țării în paragină și mizerie, într-o atmosferă irespirabilă și fără speranță, deschid drumul PSD către viitoarele alegeri.
Astăzi avem un premier nevalidat vreodată de români prin vot direct, care nu știe cât costă pâinea, un ministru al Finanțelor proaspăt numit care nu știe cât e inflația și salariul minim pe economie, un președinte care a promis o România Educată, dar ne-a dat doar un proiect din care nu se înțelege nimic, un ministru al Transporturilor care nu pare preocupat de construcția de noi autostrăzi (doar continuă proiecte începute de „greaua moștenire”), deși românii stau cu zecile de ore în trafic pe drumuri relativ scurte sau mor pe capete în accidente tot mai violente (nu avem nici astăzi un orizont de timp decent despre autostrada București-Brașov sau măcar București-Ploiești). Și, în general, avem o nouă clasă politică imatură, necoaptă, cocoțată la vârful statului pe doctrine idealiste și, deja, încălcate, introvertită și impotentă. Îi țin isonul liderii cătrăniți de 30 de ani de politică, unși cu toate alifiile, tăvăliți prin toate scandalurile, cu scheleții scoși din dulap pe masă, care nu mai au ce oferi poporului.
Ghinionul lor este că peste 3 ani avem, din nou, 4 rânduri de alegeri. Dacă PNL și USR+ nu vor termina cu scandalurile și măcelul intern, dacă nu-și vor întoarce fața către popor, putem asista la recuperarea totală a Puterii de către PSD.
Și doar stând și mâncând popcornul care i-a rămas în gât lui Ponta la prezidențiale din cauza aroganței, PSD poate da, în 2024, al doilea președinte al României, după Ion Iliescu.
Deja sondajele arată un avans al PSD cu aproape 10 procente în fața PNL. Iar USR trage tare să scadă sub 10% (SONDAJ POLITICO: PSD – 34%, PNL – 18%, AUR – 14%, USR – 12%; SONDAJ IRES: PSD – 35%, PNL – 27%, AUR – 14%, USR – 14%).
Mai mult, nici PNL, nici USR, nici PLUS nu par a avea în plan „creșterea” unei fețe prezidențiale. La cum arată acum tabla de șah, Puterea nu are nici un as în mânecă, vreun candidat suficient de credibil, carismatic, care să reușească să șteargă cu buretul din mintea colectivă mizeria în care se tăvălesc reciproc.
Niciodată în România n-a fost un drum mai lin spre Putere ca acum pentru populiști, extremiști, naționaliști.
Niciodată politicienii din România n-au comunicat mai prost ca actuala Putere. Liderii de azi par abandonați amatorismului și autodistrugerii. Domnii care-i păzesc și doamnele care strâng după ei i-ar sfătui mai bine cum să reacționeze în cazul unei crize de imagine decât au făcut-o ei până acum. Nici o strategie de comunicare, nici un plan de gestionarea a scandalurilor sau a situațiilor de urgență, nici o gândire. Planul pare a fi „Răspundem NU ȘTIU și sperăm să treacă”.
Resping orice comunicare, atât cu presa, cât și cu publicul. Dau numai răspunsuri în răspăr, își dau ochii peste cap ca o virgină la fiecare întrebare, dovedesc că nu cunosc direcția în care merge țara, lăsând astfel culoar liber pentru PSD, care se cațără fără nici un efort pe ruinele statuii construită de cei aproape 2.500.000 de români care i-au votat (PNL + USR+, parlamentare, decembrie 2020).