Tu de unde îți iei energia astăzi? ☀️?️
Dacă ai ratat răsăritul, ce zici să-ți programezi pentru diseară o întâlnire cu apusul? La ce te ajută?
Neuroștiința demonstrează că lumina de la apus și răsărit permite unor neuroni care se găsesc în ochi (retină) să-ți seteze ritmul biologic.
Neurobiologul Andrew Huberman, de la Stanford University, recomandă, citând un studiu recent, să ieși în curte sau pe balcon în fiecare dimineață și seară ca să vezi contrastul dintre culorile galben și albastru care se întrepătrund când soarele este foarte aproape de Pământ.
Ca să beneficiezi de efectele pline ale acestui cocktail de culori, ar trebui să îl vezi cât mai des. Dacă se poate zilnic. Ar fi bine să nu ai două zile consecutive în care să ratezi priveliștea.
?Cu ce te ajută concret să vezi lumina galben-albăstruie de la apus și de la răsărit? Îți setezi ritmului biologic (creier și corp) și:
1. Dormi mai bine
2. Reduci stresul – reglezi nivelul de cortizol (hormonul stresului)
3. Te simți mai bine – reglezi nivelului de dopamină (hormonul plăcerii) și serotonină (hormonul fericirii)
4. Înveți mai repede – îți ajuți memoria pe termen mediu și lung.
Cât timp trebuie să stai să privești lumina galben-albăstruie? Depinde de vreme. Dacă sunt nori sau cât de puternică este lumina. Dacă cerul este senin, poți sta între 2 și 10 minute. Dacă este înnorat, poți lungi sesiunea de vizionare până la 30 de minute.
Dar trebuie să ieși afară și să te bucuri de spectacolul luminilor. Huberman spune că dacă privești prin geam lumina apusului și răsăritului trebuie să stai mult mai mult ca să-ți setezi ritmul biologic. De 50 de ori mai mult!
Vestea bună este că poți să porți ochelari de soare. ? Nu vrei să-ți strici retina.
Spune-mi cum ți se pare această recomandare care vine direct din laboratoarele cercetătorilor care se îngrijesc de mintea și corpul nostru? Ca să ne fie mai bine în viață, atât acasă, cât și la serviciu. Scrie-mi în comentarii părerea ta.
Îți mulțumesc că ești aici! Să ne vedem cu bine! ?