Au trecut șase luni și încă sufăr. Nu m-am refăcut complet. Și simt nevoia să spun asta.

Deși nu-s o plângăcioasă din fire. Duc multe. Pot multe. Am antrenament taliban la terfeleală. Am lucrat cu sute de oameni care știu asta. Nu e ca și cum pot rescrie istoria fără să-mi dea cineva peste bot.

Munca în televiziune te mănâncă, însă, de viu. Sunt puține posturi în care nu simți presiunea zilnică a informației, nevoii de rapiditate, creativitate, audiență, muncii în echipă cu tot felul de caractere.

Când mi-am dat, astă vară, demisia din presă mi-am jurat că nu-mi voi mai permite niciodată să mă las virusată de sindromul televiziunii de știri și cel al atât-de-românescului-motiv-al-angajării: „E bine, totuși, să ai carte de muncă!”.

Problema este că în România totul se românizează.

Și cum vrea românul să facă business profitabil? Cu bani, oameni și tehnică puțină.

Rezultatul?

Sute, mii de jurnaliști în pragul colapsului. Munciți până la epuizare ca și cum ar fi neoameni. De la redactori, reporteri, cameramani, prezentatori, etc (nu vorbim de excepții care, sigur, sunt). Sunt preferați și overworked în special cei care sunt buni, fâșneți, care țin la tăvăleală sau pe care nu-i așteaptă nimeni acasă pentru că televiziunea e acasă.

Mecanismul este viral în rândul televiziunilor de știri care livrează informații de dimineața până noaptea. Și puțini se revoltă. În cel mai bun caz se mută de la o televiziune la alta până când le epuizează pe toate și constată că peste tot este la fel. Și atunci trag de ei până la epuizare sau ies cu totul din presă.

Mai ales că în România nu te poți duce la șef să-i spui că ești în burnout. Fie nu te crede, fie îți pune direct eticheta:

– „Ți-e lene!”
– „Ești nebun.”

Și începe să te trateze ca atare. Oricum ai da-o, tot tu pici prost. Și rămâi cu ștampila.

Ți s-a întâmplat vreodată să nu te poți ridica din pat de oboseală ca să mergi la job? Sau să te trezești constant cu un ghem în stomac pentru că vizualizai cum vei lucra încă o zi într-un mediu toxic? Sau să-ți vină să vomiți numai când te gândești la birou?

Poate ți se întâmplă chiar acum.

Vreau să știi că sindromul burnout nu se traduce prin:

– ești nebun

– ești leneș

– ești prea sensibil.

Asta spune și Simona Nicolaescu, invitata mea de la SHIFT Podcast.

Simona este psihoterapeut specializat în terapia eriksoniană care are ca metodă de bază hipnoza, antrenor de gânduri, coach. Cel mai important, însă, este antreprenor de 20 de ani și chiar ea a trecut printr-un mare burnout din care a înțeles cât este de greu să împaci echilibrat viața personală cu cea profesională.

Acel episod dificil a învățat-o cum să se regleze ca să poată funcționa în continuare. A aflat astfel că somnul este unul din cele mai bune medicamente cu care poți trata stresul profesional. Și nu numai.

A documentat apoi tehnici prin care ne putem îmbunătăți calitatea somnului și a descoperit puterea meditației, a respirației corecte. A hipnozei. Și nu în ultimul rând, a vizualizării.

Și dacă ai impresia că aceste tehnici sunt folosite doar de pasionații de cărți motivaționale, îți dau o veste. Sportivii de performanță folosesc la greu vizualizarea.

Ai auzit de Simone Biles? Cea mai decorată gimnastă a SUA care s-a retras în plin concurs ca să aibă grijă de sănătatea ei mintală? Și care la următoarele Jocuri Olimpice a devenit campioană olimpică?

Dar de David Popovici ai auzit?

Ambii folosesc tehnica vizualizării. Adică, înainte de cursă, își imaginează cursa perfectă din mai multe unghiuri: al arbitrului, al lui, al concurenților, etc. Cu alte cuvinte, își setează creierul pentru victorie. Știm cu toții rezultatele pe care le-au obținut. Și nu sunt singurii care fac asta.

Poți să încerci și tu ca să te setezi pentru reușite, atât acasă, cât și la birou.

În acest podcast SHIFT, Simona te ghidează către o vizualizare corectă.

Te ajută să-și schimbi felul în care-ți privești viața și iei deciziile pentru tine.

Te învață să meditezi și să respiri corect ca să-ți îmbunătățești somnul și felul în care gândești, muncești și comunici zi de zi. Cu familia, prietenii, colegii, șefii, clienții, partenerii de afaceri.

Cu tehnicile Simonei poți să începi să-ți antrenezi gândirea pozitivă în așa fel încât să te setezi zilnic atât pentru reușite personale, cât și pentru victorii profesionale. Indiferent dacă ești angajat, lider de echipă, director, antreprenor, student.

Mai jos îți las principalele idei pe care le vei afla din această conversație.

Timpii pe care i-am trecut mai jos te ajută să te duci direct și la subiectele care te interesează mai tare sau să revii la ele când ai nevoie să recapitulezi o informație.

1:00 Cine este Simona Nicolaescu și cum te poate ajuta;

4:15 Ce este burnoutul și cum îl poți identifica;

5:00 „Muncesc mult ca să promovez” eficient;

6:00 Cum gestionezi șefii workoholici;

7:14 Lene vs. burnout;

7:39 Perfecționismul în burnout;

7:56 Durerea emoțională vs durerea fizică;

9:25 Cum previi burnoutul;

12:30 Simptomele burnoutului;

13:20 Cum îți afectează burnoutul munca;

16:12 Depresie vs. burnout;

18:26 Poți să-ți iei concediu medical cu diagnostic burnout?

21:25 Cum ne antrenăm somnul de calitate;

33:30 Exercițiu de respirație pentru somn bun;

37:50 Meditație pentru cei care nu știu să mediteze;

39:00 Despre hipnoză;

53:29 Ce este vizualizarea, cum se face, cum ne ajută să performăm;

1:13:20 Cum a ajutat-o pe Simona urcatul pe munte să-și crească afacerea.

_______________________________________________________

Nu uita să dai subscribe canalului SHIFT Podcast ca să beneficiezi de toate tehnicile de comunicare dezvăluite de mine și invitații mei.

Dacă îți place și ți se pare util conținutul, apreciază-l și lasă-mi un comentariu. Spune-mi cu ce ai rămas, ce îți este util sau ce sugestii ai ca să îmbunătățesc conținutul interviurilor.

Dacă nu ai timp să urmărești acum podcastul, salvează-l sau descarcă fișierul și ascultă-l în tihnă, când ai timp.

Dă de veste și altora despre SHIFT Podcast. 🥳

Îți mulțumesc că ești aici. 🩵

_______________________________________________________

SHIFT by Valentina Pufulescu este și pe Facebook, Instagram, Linkedin, TikTok.