Întreaga lume analizează, astăzi, duelul titanilor Donald Trump – Elon Musk.
Cei doi bully planetari sunt fix ca doi iubiți care se împroașcă cu noroi după ce se despart. Iar unul este dat afară cu un ochi vânăt din căminul conjugal, cu sediul la Casa Albă, 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, D.C. 20500, Statele Unite ale Americii.
Ce ne spune acest scandal?
Că banii și puterea sunt mereu ochiul dracului. Și când cuplul care se desparte este format din cel mai bogat om al planetei și președintele celei mai mari puteri a lumii, trebuie să stăm cu mâna pe portofel. Ocara dintre cei doi și deciziile pe care le pot lua la supărare ne pot costa pe fiecare dintre noi. Prin scumpiri în masă, pierderi colosale la bursă, interdicții de tot felul, cu impact direct nu doar pentru americani, ci și pentru cetățenii din întreaga lume.
Cum a pornit totul? Aparent, de la două suflete pereche care s-au găsit la a treia tinerețe. Doi iubiți care gândesc la fel, simt la fel, se înțeleg din priviri, își continuă unul altuia propozițiile.
La început, cuplul și-a lăsat orgoliul la ușă ca să câștige capital politic și alegerile prezidențiale. În realitate, comunicarea dintre cei doi nu a fost niciodată sinceră. Fiecare a fost pe interes, cu o agendă proprie.
Astfel, relația oficială Trump – Musk s-a sfârșit într-un val de acuzații reciproce care cutremură piețele financiare, dar și afacerile celui mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 423 miliarde de dolari.
De la ce s-au luat? Ca multe cupluri, cearta a plecat de la bani.
După ce Musk a investit aproximativ 300 de milioane de dolari în campania lui Trump din 2024 și în alte inițiative republicane care au sporit curentul MAGA (Make America Great Again), a fost numit consilierul principal al președintelui Trump și a condus Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), o inițiativă prin care trebuia să reducă risipa guvernamentală.
Ca să facă rost de bani pentru acoperirea deficitului bugetar uriaș al SUA, Trump a propus, însă, o așa-numită „lege a austerității”, care urma să impacteze direct și companiilepartenerului de casă. Cu alte cuvinte, Musk, proaspăt numit în funcția guvernamentală, ar fi trebuit să semneze o ciuntire a propriilor profituri. Cu alte cuvinte, să fie și … umilit, și cu banii luați.
Cum a ajuns cuplul fericit în acest punct critic al relației?
SURSA FOTO: AP
Problemele de comunicare au apărut în public încă de la prima conferință de presă pe care au susținut-o împreună în Biroul Oval. Un eveniment fără precedent în istoria Casei Albe. Musk a venit împreună cu fiul său de 4 ani, X Æ A-Xi. Copilul i-a luat caimacul lui Trump, l-a umilit și șîșîit: „Taci din gură!”, „Tu nu ești președinte!”. Iar Trump a rămas fără replică. Întregul moment „Domnul Goe la Casa Albă” a fost transmis în direct în toată lumea.
Atunci, Trump a părut mic, supus lui Musk, inclusiv prin poziționarea în încăpere, limbajul corpului, expresiile faciale și lipsa de reacție. Președintele SUA a stat pe scaun, la biroul său, în timp ce Musk a vorbit în picioare, cu copilul pe umeri. Musk l-a privit de sus, ca adevăratul lider, mult mai puternic decât conducătorul celei mai mari puteri a lumii.
Trump a stat cuminte, ascultător, într-o poziție de inferioritate, fără gesturile largi și discursul gălăgios cu care ne-a obișnuit.
Și mimica lui a vorbit clar: își începea al doilea mandat ca un președinte redus la tăcere de miliardarul excentric și copilul său de grădiniță. Un șef de stat care-și acceptă rolul de supus, neputincios, cu privirea plecată, trosnit în moalele capului de scena în care vedeta nu mai era el. Ci omul cu banii, care strălucește și vorbește ca adevăratul președinte al Americii. Trump părea că acceptă să fie dirijat de păpușarul cu gura mai mare și limbajul mai pestriț ca al lui.
Inclusiv hainele pe care le-a purtat Trump l-au plasat ca liderul tensionat vs. liderulu relaxat. Un fel de război vestimentar: costum incomod vs. tricou și șapcă confortabile. Adică, omul supus banilor, rigorilor, protocolului vs. omul care este atât de bogat și influent, încât își permite să se îmbrace și să să comporte cum vrea, indiferent de context.
În acel moment, lumea întreagă a știut, însă, că mai devreme sau târziu, Trump se va răzbuna.
Nota de plată a venit 129 de zile mai târziu.
„O abominație dezgustătoare!”, a spus Elon Musk despre „legea austerității”. „Nu am știut niciodată ce conține”, a completat.
„Sunt foarte dezamăgit de Elon. (…) A luat-o razna”, a spus ieri Trump, după ce a propus rezilierea tuturor subvențiilor și contractelor guvernamentale ale companiilor lui Musk. Argumentul a fost că asta ar fi „cea mai simplă cale de a economisi miliarde de dolari”. A adăugat, tăios și în stilul propagandistic, că „întotdeauna a fost surprins că Biden nu a făcut-o”. Companiile Tesla, SpaceX și Starlink, au afaceri directe cu guvernul Statelor Unite și, la fel ca multe alte afaceri, beneficiază și de subvenții și reduceri de taxe.
CEO-ul Tesla a replicat violent pe rețeaua X și l-a acuzat pe Trump, fără dovezi, că ar fi „în dosarele sexuale ale lui Epstein”. „Adevărul va ieși la iveală”, a scris miliardarul. În plus, a spus că ar fi timpul să înființeze un nou partid politic care să lupte cu nedreptățile lui Trump.
Musk resimte, însă, furia lui Trump direct în buzunar. Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu peste 14% și au coborât compania sub pragul de 1 trilion de dolari capitalizare bursieră.
Momentan, ultimul cuvânt după despărțire l-a avut Trump: „Ați văzut un om care a fost foarte fericit când a stat în spatele Biroului Oval. Chiar și cu un ochi vânăt. I-am zis: „Vrei puțin machiaj?”. Dar a refuzat, ceea ce mi s-a părut interesant. (…) Eu și Elon am avut o relație grozavă. Nu știu, însă, dacă va mai fi așa de acum încolo.”
Timpul va decide dacă ruptura dintre titanii lumii mai poate fi reparată. Consilierii de la Casa Albă au programat un apel telefonic între cei doi pentru azi, vineri, 6 iunie.
Despărțirea ar putea remodela, însă, viitorul ambilor parteneri.
Trump ar putea pierde influența asupra donatorilor din domeniul tehnologiei, a publicului din rețelele sociale și a alegătorilor tineri de sex masculin, grupuri-cheie care acum ar putea fi mai greu de atins. Ar putea frâna și sponsorizările pentru midterm election care vor avea loc anul viitor.
Pentru Musk, miza este și mai mare. Ruptura conjugală riscă să-l lase fără contractele guvernamentale și să-și pună pe urmă autoritățile de control și reglementare în domeniile sale de activitate, ceea ce i-ar putea periclita serios influența, afacerile și profiturile.
SURSA FOTO: AI GENERATED VIA CHATGPT
Pe scurt, când banii vorbesc, dinozaurii nu-și pot ține în frâu cuvintele și sfârșesc într-o criză de comunicare ca efect de tsunami și replici la nivel planetar. Momentan nimeni nu poate anticipa, însă, cât ne va costa dialogul strident și violent al foștilor iubiți.